You are currently viewing Saveti za zdrave zube
Pasta za zube

Saveti za zdrave zube

Saveti za zdrave zube

KAKO IMATI ZDRAVE I LEPE ZUBE?!

Pranje zuba predstavlja osnovnu meru borbe protiv karijesa.

Lep osmeh je uvek poželjan, a za lep osmeh neophodni su zdravi i lepi zubi. Zdravi zubi preduslov su opšteg zdravlja i zadovoljstva čoveka.

Svakodnevnom negom i redovnim pregledima mogu se sprečiti najčešća oboljenja zuba – karijes i parodontopatija. Za svako oboljenje pa i za ova važi bolje sprečiti nego lečiti. Stoga, potrebno je više pažnje posvetiti prevenciji i odlaganju nastanka i razvoja oboljenja usta i zuba.

Pravilno održavanje oralne higijene

Na prvom mestu je pravilno održavanje oralne higijene. Tako se sprečava stvaranje dentalnog plaka (meke naslage na zubima) koji ako se ne ukloni omogućava taloženje zubnog kamenca i tako otvara put razvoju parodontopatija. Da bi zubi bili dobro oprani potrebno je da postoje četiri usklađena faktora-dobra četkica, pravilna tehnika pranja zuba, dovoljno često i dovoljno dugo pranje zuba. Obavezna je i upotreba konca za zube, a kako godine odmiču spisak neophodnih sredstava za održavanje oralne higijene sve je duži, tu su i interdentalna četkica, interdentalni stimulatori, tečnosti za ispiranje usta i posebne “medicinske” paste za zube.

Korišćenje konca

Prostor između zuba je teško i gotovo nemoguće očistiti upotrebom samo četkice. Konac je efikasno sredstvo za čišćenje ovih površina. Veoma je važna pravilna tehnika kako ne bi povredili gingivu. Najbolje je da koristite voskiran konac, jer ćete sa njim lakše manipulisati.

Počnite sa 15 cm dugim koncem. Obmotajte konac oko srednjeg prsta ruke a ostatak oko srednjeg prsta druge ruke. Koristite palac i kažiprst i nežno potisnite konac između zuba bez forsiranja. Konac postavite u nivou gingive zatežuci ga ka jednom zubu, a zatim ga povucite na dole niz povrsinu zuba. Isto učinite i sa susednom površinom susednog zuba. Pažljivo koristite konac kako ne biste povredili desne.

Kada ste završili dobro isperite usta kako bi uklonili ostatak hrane i plaka.

Ukoliko Vam desni krvare tokom korišćenja konca pokušajte da budete pažljiviji. Svakodnevno korišćenje konca za zube pomoći će da Vaše desni budu zdravije a krvarenje će se vremenom zaustaviti.

Ukoliko održavate higijenu usne duplje, na način koji smo Vam predočili, velika je šansa da zadržite zube do kraja života!

Pravilna ishrana

Zdravlje
Zdravlje

Pravilna ishrana ima značajnu ulogu u prevenciji karijesa i parodontopatije. Ugljeni hidrati-slatkiši, kolači, proizvodi od belog brašna najviše izazivaju karijes. Treba jesti zdravu hranu bogatu belančevinama, vitaminima, mineralima, proizvode od integralnih žitarica i hranu koja se ne lepi za zube i koju je potrebno duže žvakati, a to su voće i povrće. Jedna od takođe bitnih stvari jesu redovni kontrolni pregledi, koje treba obavljati dva puta godišnje, jer se tako odstranjuju glavni faktori koji mogu da dovedu do oboljenja. Ako je strah razlog vašeg retkog odlaska kod zubara ne zaboravite da će upravo redovni pregledi sprečiti ono čega se najviše plašite, a to je bol. Svako odlaganje samo povećava mogućnost upala i dodatnih komplikacija.

Dentofobija je široko rasprostranjena u našem društvu. Zato se stomatološka ordinacija Dr Behara trudi da neophodnu intervenciju učini što ugodnijom. Sve intervencije, preglede i savete možete dobiti u stomatološkoj ordinaciji koja se nalazi u ulici Koče Anđelkovića 1 u Čačku. U svakodnevnom radu koriste se materijali renomiranih svetskih proizvođača koji svojim oblikom i svojstvima oponašaju prirodno zubno tkivo.